keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Ylisöpö! 7.5. - 6.6.2010, Showroom Helsinki


Ylisöpö!

Söpöys on feministinen kannanotto. Tyttö kasvaa söpöyden keskellä mutta aikuistuttuaan hänen on luovuttava siitä jos hän ei halua luopua uskottavuudestaan.

Tarkastelemme söpöyttä maalaustaiteen keinoin. Syöksymme söpöyteen on feministinen teko. Emme suostu luopumaan söpöydestä. Emme pyri olemaan uskottavia. Emme pelkää olla lapsellisia tai naurettavia. Tyylimme on söpö, aiheemme on söpö, ideologiamme on söpö. Olemme söpöjä ja vähän ylikin.

Yhteiskunta kannustaa – jopa työntääkin - tyttöjä söpöyteen. Aikuisilta söpöys on kuitenkin kielletty, mikäli haluaa olla vakavasti otettava.

Söpöyttä käytetään usein halventavana, alentavana sekä holhoavana adjektiivina, jolla viitataan erityisesti feminiiniseen viattomuuteen tai kokemattomuuteen. Myös taiteen kentällä uskottavuutta etsitään usein negatiivisesta. Avoimen positiiviset ja feminiiniset teemat ovat vähemmän esillä kuin ahdistuneet ja miehiset aiheet.

Söpöys ei kuitenkaan itsessään sisällä merkityksiä. Kuvat, käsitteet ja tyylit eivät sisällä merkityksiä vaan ne saavat merkityksiä kun niitä käytetään eri yhteyksissä. Maalaamme söpöyttä koska emme löydä rationaalista syytä sille, miksi ei saisi olla söpö, tai miksi söpöys korreloisi älykkyyden tai taideteoksen merkityksellisyyden kanssa. Maalaamme söpöydelle uuden merkityksen.

Luomme kuvia koristeellisen yksityiskohtaisesti lapsuutemme värityskirjojen, satukuvitusten ja animaatioiden sekä toritaiteen hengessä. Maalaamme aiheita joista pidimme lapsina ja jotka viehättää meitä yhä, mutta joita silti häpeämme. Käsittelemme kiellettyjä aiheita, kielletyllä tavalla.

Maalausten huolettoman tyhjänpäiväiset kuva-aiheet ovat lähtöisin värityskirjoista. Siksi näyttelyluettelo on värityskirja, jonka ääriviivapiirrokset maalauksista tarjoavat aikuisillekin mahdollisuuden värittää kuvista omat versionsa ja näin palata lapsuuden yksinkertaiseen riemukkaaseen maailmaan.

Työtapamme on leikkivä. Teemme kaiken yhdessä, kuten pikkutytöillä on tapana. Prosessi on yhteinen peli, joka muuttaa näkyviksi sisällämme piileskelevät pikkutytöt, jotka osin tahtomattaan ovat joutuneet pakottamaan itsensä aikuiseen asuun.

Riikka Hyvönen & Rakel Liekki

SHOWROOM HELSINKI
Lönnrotinkatu 16
00120 Helsinki
Finland
www.showroomhelsinki.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti